0 Läs mer >>
Idag efter jobbet tog jag en sväng på Galgberget och sprang 5,4 km. Inte särskilt snabbt, eller jo första kilometern, där hade jag tiden 6.30 min, snabbt för att vara mig, men sen gick det utför haha de där backarna är rätt sega.
 
 
Sen var jag en snabb sväng hos Sara & lånade duschen (en fördel med att hon bor i stan nu) och gosade en snabbis med systerdöttrarna. Efter dess träffade jag två vänner för en fika i stan. Trevligt att hitta på något en helt vanlig onsdag!
 

Löpning & fika

0 Läs mer >>
Här kommer en kort recension på de böcker jag hunnit med att läsa första kvartalet av  2016. 4 helt olika böcker, verkligen.
 
 
Maktens mörka korridorer - Gunnar Wall
En bok om finanssekreteraren Malin som kommer något stort på spåren. En grupp personer som planerar att sälja ut verksamheter i Sverige till högstbjudande. Lite seg i början och väldigt tjock.  Efter 2/3 tar den sig så då är det riktigt spännande. Slutet var väl dock sådär. Hade velat ha ett lite bättre slut, även om det kommer en uppföljare nu är jag nog inte så intresserad av att läsa den.
 
2 av 5 böcker 
 
 
Etthundra mil - Jojo Moses
Feel - good bok som handlar om en ensamstående mamma, ett mattegeni till dotter och en IT-Miljonär. Kändes lite förutsägbar och slutet kunde jag gissa mig till redan i början men den var ändå intressant jag det kom en och annan tvist. Den var bra skriven.
 
3 av 5 böcker
 
Expeditionen, min kärlekshistoria - Bea Uusma
En bok om Andreés polarexpeditione och om Beas kamp för att hitta nya bevis och följa expeditionen,  över hundra år senare.
Intressant bok och för mig som inte läst något om expeditionen innan så har jag lärt mig lite nytt. Man märker Beas kärlek till denna expedition. 
 
3 av 5 böcker
 
Rör inte mitt mord - Lars Forsberg 
En bok om kriminalkommissarie Torsten Rexelius aka T-Rex. En pompös (och inte i ordets positiva bemärkelse) , egocentrisk idiot till polis om jag får säga så. Boken roade mig inte särskilt då han mest var plump och inte lyckades något vidare (okej han fick fast mördare men mer på ren tur och hjälp av en polisassistent). Inte en bok att rekommendera, det finns så många andra bra kriminalare att läsa så denna kan du skippa.
 
2 av 5 böcker
 
 

Böcker jag läst 2016 ...

0 Läs mer >>
Idag gjorde vi sista receptet, kyckling som stekte och blandades med nudlar och en pesto på olivolja, rödvinsvinäger, vatten, salt, socker, en grön chili, soja och Koriander.  

Serverades med gurka, mango och rödlök.


Ska bli intressant att se kommande Matkasse och vi lär väl ge det några försök. Ganska smidigt ändå. Tråkigt dock med de färska kryddorna då vi är lite dåliga på att underhålla dem om vi inte gör receptet samma vecka. Idag var koriandern kanske inte i sitt bästa skick ;)

Nudelsallad med kyckl...

0 Läs mer >>
På bakkursen fick vi ett recept som är enbart på surdeg och ingen jäst. Det ska heller inte knådas i maskin utan bara röras ihop. Det kallas för något som jag inte minns nu :) Det blev jag sugen på att testa iallafall och gör nu en version 1 av Skalmagårdens bröd.


Ingredienser 
1000 gram vatten 
400 gram surdeg
750 gram vetemjöl
750 gram Grahamsmjöl
40 gram salt

Brödet är väldigt enkelt att göra men kräver en del jästid. Mina bröd har jäst hela dagen och så har jag emellanåt vikt degen. 

Du blandar bara ihop alla ingredienser och låter sedan degen jäsa. Sara pratade om temperatur också men tyvärr minns jag inte exakt men tror det var att degen skulle vara 26 grader när den blandades så jag mätte temperaturen på vattnet innan till 29 grader. 



När degen är precis gjord 


Ca 2 timmar senare. 



När jag bakade ut degen inför sista jäsningen som görs i kylskåpet i 2-3 timmar.


Redo för sista jäsningen. Testar olika varianter här, en med bara mjöl i jäskorg, en med bakduk i jäskorg och en fritt. De i jäskorg ska gräddas med den "rena" sidan upp och så tänkte jag göra några snitt i dem. Den sista ska gräddas med skarven uppåt så det spricker naturligt. Får vi se hur det blir.



De fick bra betyg av både mig och Adam. Dock sprack inte den ena som jag tänkt men det gör inte så mycket. Brödet blir gott ändå :) i två av dem har jag även solroskärnor, pumpakärnor och linfrö men det vi provsmakade nu var enkelt och bara grundrecept!





Skalmagårdens bröd ve...

0 Läs mer >>
Näst sista recepetet från matkassen, enkelt och gott. Alla recept har varit ganska enkla tycker jag men det är ju bra när det är vardagrecept 
 
 

Lammfärsbiffar med pa...

0 Läs mer >>
Jag har ju ett par träningsmål för året, kanske dags att kolla av hur det går med dem nu när det strax gått ett kvartal av detta år.
 
Målen är
 
150 träningspass
400 km
 
Än så länge har jag gjort
 
27 träningspass
54 km
 
Det går väl sådär sammanfattningsvis. Speciellt antalet km är sådär. Blir inte alls så många promenader/löppass som jag skulle vilja. Hade tänkt ta en promenad idag men så glömde vi plocka ur vagnen ur i bilen och därmed blev det heller ingen promenad när jag är hemma själv med Wilna. Men förhoppningsvis kan det ändras nu när det blir ljusare på kvällarna. Mer promenader/löppass de kvällar Adam lägger Wilna helt enkelt.
 
 
 
Sen gjorde vi ju vissa tester i börja också. Resultatet på själva testerna var bättre än förra gången, fortfarande inte superbra men det blir ju bättre allafall. Mått och vikt däremot är tvärt på andra hållet, sämre än sist men vikt och mått är inte heller det jag bryr mig mest om så länge jag mår bra :) nu mätte jag mig på kvällen och minns inte om jag mätte på morgonen sist. Var "bara" 1 cm på de flesta ställe så inte särskilt mycket sämre heller egentligen.
 
Konditionstestet är det enda jag inte gjort än men det tänkte jag göra imorgon!

Träningsmål

0 Läs mer >>
I torsdags gjorde vi Vårgrön soppa med äggsallad. Soppan var god, äggsalladen kunde vi varit utan :)


Vårgrön soppa med ägg...

1 Läs mer >>
Träffade två kompisar och deras barn idag för att fika och leka lite. Då fick jag en försenade 30 års present av dem. Bland annat dessa söta ostknivar, har inga sådana så det va perfekt :)


Till fick jag ost, vin, kex så ikväll blir det detta till fredagsmys. Ja en eller annan pralin från påskägget på jobbet slinker nog också ner idag!


Försenade present

0 Läs mer >>
Önskar ett litet Glad Påsk med denna bild från vår trädgård. 


Vår trädgård ser väl inte allt för rolig ut just nu men krokusar och snödropparna som tittar upp lite varstans i gräsmattan är fina :)

Glad Påsk!

0 Läs mer >>
Idag stod det lax på menyn


Adam lagade maten idag med så vet inte om det var särskilt svårt men det tror jag inte det var. Gott var det iallafall! 


Laxtikka med gurksall...

0 Läs mer >>
Av degen som var kvar från helgens kurs så testade jag att göra bullar med valnötter, mandel & sesamfrö på toppen. 


De blev goda men de skulle dock varit inne i några minuter till.

Jag testade även att göra ett bröd på det sista. En teknik där en flätar degen och sen rullar ihop den. Den fick vara inne ett bra tag i ugnen, vet inte ens exakt hur länge. Gjorde några små snitt med ena snittkniven för att göra den lite snyggare. 


Brödbakningstest!

0 Läs mer >>
Idag testade vi första receptet, rostad jordätskocka med blomkål, fetaost, fläskfilé och basilikaolja. Det skulle vara ett tufft recept men tror Adam tyckte det var ganska enkelt. Det blev gott iallafall och färgen på oljan piggar ju upp lite :)


Adam glömde dock att servera den med fetaost!



Rostad jordätskocka m...

0 Läs mer >>
Vi har lite dålig fantasi  vad gäller mat (känns det som iallafall) så nu testar vi Linas Matkasse  (igen)

 Vi hade den för några år sedan men sen kändes det inte som vi behövde den men nu behövs den nog igen. 

Så här ser veckans meny ut:

Nudelsallad med kyckling & jordnötter
Lammfärsbiffar med paprikaratatouille 
Laxtikka med krämig gurksallad 
Vårgrön soppa med äggsallad & färsk timjan
Rostad jordätskocka med Blomkål & fetaost, fläskytterfile och basilikaolja 


 





Linas Matkasse!

0 Läs mer >>
Testade i helgen att färga ägg med nagellack. Det gick sådär faktiskt.


En skulle egentligen bara ha en skål med ljummet vatten  och så droppa i nagellack, röra runt och sen ta upp och låta torka. 

Insåg två saker

1. Ta en burk du inte är rädd om för det finns en risk att den inte blir ren sen
2. Nagellacket måste vara "fräscht" testade med ett som jag haft ett tag och de gick inte alls för de blev bara klumpar i vattnet som inte gav någon färg. 

Men i påskriset kunde det blivit bra men upphängningen blev inte bra. Hade ingen nål lång nog att sticka igenom hela ägget!


Passade på att pynta lite i Wilnas rum också med de fjädrar som blev över. 







Färga ägg med nagella...

0 Läs mer >>
Idag var jag, Wilna på cirkus Olympia tillsammans med en kompis till mig och hennes dotter. Mycket trevligt och barnen skötte sig bra.




I pausen ville Wilna rida på en av hästarna, "rida häst" sa hon flera gånger.  Hon red 2/3 delar av managen sen var hon klar 😂





Tycker det var en bra cirkus och W satt still nästa hela tiden, var väldigt koncentrerad och klappade händer emellanåt.



Cirkus!

1 Läs mer >>
Idag har jag och svärmor varit på kurs. Hon fick det i julklapp av oss och jag bestämde mig för att hänga på ;)


Det var på Solhaga Stenugnsbageri i Slöinge ca 3 mil utanför Halmstad. En väldigt trevlig kurs men bra kursledare som faktiskt inte hållt på med detta särskilt länge, tror det var 2011 som de öppnade bageriet. Hon började som amatör och har nu ett bageri och ska öppna ytterligare ett kafé & konditori i Falkenberg. 



Vi fick se och testa en del grejer. Bland annat att skära i bröder  så de får en fin yta. Ovan är två av bröden som jag gjorde. Glömde dock ta bild av dem efteråt men de var fina.


När de gräddas i ugnen. När du tycker att brödet är klart ska du grädda lite till så hela skorpan är torr. Då blir brödet som bäst. 


Olika sätt att skära/klippa i baguette för att få fina mönster. 

Bilden nedan visar hur de blir efter ugnen  



Vi fick testa olika sätt att forma bröden. Roligt för vi fick en del tips på hur en kan få riktigt snygga bröd :)


 Vi fick med oss en hel del bröd hem. 2 av dem samt baguetten är lite bake-off så nu ligger de i frysen och när vi vill äta dem så kan vi sätta i  dem i ugnen  så blir det som nybakt!


Vi fick även med oss deg hem (den vi tränat på innan). Den håller upp till en vecka  kylskåp och så fick vi tipset om att frysa in delar av den och använda till pizzor sen. Så jag frös in ungefär hälften, blev det 16 stycken pizzabottnar 😂


Vi fick även surdeg med oss hem. Ni ser bubblorna?  Ett bra tecken på att den är pigg och livlig. En bra surdeg ska inte lukta surt utan neutralt har jag lärt mig idag. Utav denna lilla så ska en kunna ta 1 tsk och blanda med mjöl & vatten och dagen efter har du en riktigt fin fördeg som sedan kan baka ut. De är även så snälla att en kan gå in och hämta mer surdeg där om en vill. 


Mina känsla efter dagen är att jag aldrig mer vill köpa bröd i butik, inget som är fabrikstillverkat iallafall. Nu blir det hembakt för hela slanten! 

Bli en bättre hemmaba...