Idag har jag och svärmor varit på kurs. Hon fick det i julklapp av oss och jag bestämde mig för att hänga på ;)
Det var på Solhaga Stenugnsbageri i Slöinge ca 3 mil utanför Halmstad. En väldigt trevlig kurs men bra kursledare som faktiskt inte hållt på med detta särskilt länge, tror det var 2011 som de öppnade bageriet. Hon började som amatör och har nu ett bageri och ska öppna ytterligare ett kafé & konditori i Falkenberg.
Vi fick se och testa en del grejer. Bland annat att skära i bröder så de får en fin yta. Ovan är två av bröden som jag gjorde. Glömde dock ta bild av dem efteråt men de var fina.
När de gräddas i ugnen. När du tycker att brödet är klart ska du grädda lite till så hela skorpan är torr. Då blir brödet som bäst.
Olika sätt att skära/klippa i baguette för att få fina mönster.
Bilden nedan visar hur de blir efter ugnen
Vi fick testa olika sätt att forma bröden. Roligt för vi fick en del tips på hur en kan få riktigt snygga bröd :)
Vi fick med oss en hel del bröd hem. 2 av dem samt baguetten är lite bake-off så nu ligger de i frysen och när vi vill äta dem så kan vi sätta i dem i ugnen så blir det som nybakt!
Vi fick även med oss deg hem (den vi tränat på innan). Den håller upp till en vecka kylskåp och så fick vi tipset om att frysa in delar av den och använda till pizzor sen. Så jag frös in ungefär hälften, blev det 16 stycken pizzabottnar 😂
Vi fick även surdeg med oss hem. Ni ser bubblorna? Ett bra tecken på att den är pigg och livlig. En bra surdeg ska inte lukta surt utan neutralt har jag lärt mig idag. Utav denna lilla så ska en kunna ta 1 tsk och blanda med mjöl & vatten och dagen efter har du en riktigt fin fördeg som sedan kan baka ut. De är även så snälla att en kan gå in och hämta mer surdeg där om en vill.
Mina känsla efter dagen är att jag aldrig mer vill köpa bröd i butik, inget som är fabrikstillverkat iallafall. Nu blir det hembakt för hela slanten!