Choklad & lakritstårta
Idag är det ju som de flesta vet fars dag så jag bakade en tårta till Adam. Den blev utseendemässigt sådär för pyntgelen var inte så bra men vad gör det, äta den gick ju utmärkt ändå. Täckte med marsipan och rosetten är också marsipan!
Chokladbottnar med choklad& lakritskräm, täckt med smörkräm!
Bottnarna var tre lika delar, dvs lika delar ägg, socker och mjöl. Vill du ha chokladbottnar så byts en tredjedel av mjölet mot kakao. Och så är det lite bakpulver också. Jag hade tre ägg till 1,5 tsk bakpulver.

Fyllningen var
1,5 dl grädde
50 gram smör
3 tsk lakritspulver
2 msk sirap
150 gr mörk choklad
Blanda allt utom chokladen i en kastrull och värm så det blir varmt men inte kokar. Lägg hackad choklad i en skål. Häll över det från kastrullen, låt stå 30 sekunder och rör sedan till jämn smet.
Låt svalna lite och häll sedan på bottnarna.

Smörkrämen var
150 gram smör
2,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk grädde
Vispa smöret fluffigt i tre-fyra minuter. Häll i florsocker och vispa till jämna smet. Ha sen i vaniljsocker och grädde. Täck tårtan med smörkräm.
Det blev en god tårta och smaken av lakrits var bra. Inte för mycket men det kändes att det var lakrits! Egentligen skulle det vara en annan tårtbotten (hela receptet är från Lomellinos tårtbok) men den bottnen blev jättekonstig och helt fel när jag gjorde den. Så gjorde en annan och det blev ju bra det med!