Mördegskakor med kola & choklad
Ingredienser:
115 gram smör
175 gram vetemjöl
55 gram rörsocker strö
fyllning & glasyr
175 gram smör
115 gram rörsocker strö
3 msk ljus sirap
400 gr kondenserad mjölk på burk
200 gr mörk choklad
Så här gör du:
Smöra en fyrkantig låg kakform 23 x 23 cm och klä botten med bakplåtspapper. Kör smör, mjöl och socker i en matberedare tills det börjar hänga ihop (jag gjorde det för hand, gick lika bra). Tryck ut degen i formen och jämna till ytan. Grädda i 180 grader i 20-25 minuter eller tills färgen är gyllengul.
Gör kolan medan mördegen är i ugnen. Hetta försiktigt upp smör, socker, sirap och kondenserad mjölk i en tjockbottnad kastrull tills sockret har smält. Låt koka upp, sänk sedan värmen och låta sjuda under omrörning i 6-8 minuter tills kolasmeten är tjock. Häll den över mördegen och låt den stå i kylskåpet i 2 timmar.
Efter 2 timmar, smält chokladen, låt svalnad lite och bred den sedan över kakan. Låt stå i kylskåpet i 2 timmar tills chokladen har stelnat. Skär i bitar och servera.
Betyg? 5 av 5 från Adam, en kaka helt i hans smak. En väldigt god kaka med en bra blandning av smaker. Ska nog gärna serveras när den fortfarande är ganska kall så kolan inte "smälter".